Geschiedenis

beschermd als stads- of dorpsgezicht

 

 

Het Verloren Brood-steegske vindt zijn oorsprong rond 1520 en maakt deel uit van de zestiende eeuwse stadsuitbreiding binnen de Spaanse stadswallen : in 1517 werd een onontgonnen stadsdeel verkavelt in onder andere de Lange- en Korte Sint-Annastraat. Dit gangetje is één van de vele typisch Antwerpse gangetjes die gedurende eeuwen door arbeidersgezinnen bewoond werden.  De Verloren Koststeeg is gelegen in de Korte Sint-Annastraat, een voorheen volkse buurt tussen Kauwenberg, Paardenmarkt en Sint-Jacobmarkt, met als centrum de Ossenmarkt. Eind 15e eeuw werd het uitzicht hier sterk bepaald door de lakennijverheid.  Er waren grachtjes en vesten die het noodzakelijke water leverden voor de ambachtsuitoefening.  Er was slechts één wegeltje dat van de Paardenmarkt naar de vesten liep en ” ’t Winkelken” genoemd werd (nu nog de Lange en Korte Winkelstraat).  De Sint-Annastraten werden genoemd naar Sint-Anna, patrones van ettelijke onderambachten van de lakennijverheid. Buiten de vestiging van het Klooster van de Grauwzusters in de Lange Sint-Annastraat en het herenhuis of hotel met toren nl. De Van Stralentoren in de “Corte Sint Annastraete” is het voor het volksleven hier een een boeiende buurt geweest.

Gered voor afbraak, is ” ‘t Verloren Brood ” een uitzonderlijk rustig en zeer oud steegske en vertoont het alle karakteristieken van een typisch antwerps binnenhofke met schilderachtige lage huisjes, tegen elkaar leunend en verzameld rond één pomp bekroond met een lichtarm met daarboven een Madonnabeeld Onze Lieve Vrouw Van Bijstand.

Tot de jaren 1950 was dit deel van de stad een levendige maar arme volksbuurt.  Van ongeveer 1960 tot 1999 herbergde het steegje het alom bekende restaurant “ ‘t Verloren Brood ” waar men kon genieten van een Vlaamse topkeuken, opgericht door de Familie Romain De Weert-Sarens en dochter Renéé, en waar onder andere Koning Boudewijn en Koningin Fabiola en vele andere prominente figuren de voeten onder tafel schoven.  In 1999 kwam het inmiddels bouwvallig steegje in handen van familie Jan en Annemie De Swert-Kiggen die er met veel bruis een uniek woonplekje in hartje Antwerpen van hebben gemaakt.

 

Op dit moment is de volledige site vastgesteld als Bouwkundig Vlaams Erfgoed en intrinsiek beschermd als stads- en dorpsgezicht.

Meer informatie vindt U via de link hier.